Thursday, February 24, 2011

Google maps labs yang cool

google map mempunyai diorang punya R&D yang dinamakan google maps labs yang bertindak mencipta dan memperkenalkan features2 ( masih pada tahap experimental ) terbaru di google map. Features2 ini bertujuan untuk memudahkan anda mencari lokasi sesuatu tempat dengan lebih mudah dan terkini. Ada beberapa features yang cool yang boleh anda cuba dan 'save' kan kalau berminat. Antara features yang terdapat di google maps labs adalah :


Drag 'n' zoom :
Features ini membolehkan anda 'zoom' pada tempat yang ingin anda lihat. Klik pada button kanta dan buatkan petak pada tempat yang anda ingini.





What's Around Here :
Pernahkan anda ke suatu tempat yang asing bagi anda dan anda tertanya-tanya 'mm, ada apa kat tempat ni?'.
Jadi features ni akan membantu anda mengenal pasti venue2 yang terdapat di kawasan yang anda lawati. Let say anda ke Penang, mula-mula taip penang and klik button 'what's Around Here'. Untuk lebih spesifik, katakan anda nak cari kedai makan pizza di penang anda hanya perlu taip 'pizza' (buangkan search penang anda tadi) dan klik 'What's Around Here'.




untuk aktifkan features ini, buka google maps anda.

lepas tuh  klik pada label 'new' yang terdapat di atas sebelah kanan toolbar Google Maps anda.

satu window yang memaparkan features2 tadi akan keluar. Pilih features yang anda suka dan select 'enables'.
Kemudian savekan features anda. Selamat mencuba..

1 comments:

Teja Mama Tuah said...

YUP!! Tutorial details macam ni la dimaksudkan..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons